Skip to content

Výstavy a inspirace

Výstava třešťských betlémů

Výstava třešťských betlémů

Třešťské betlémy v Jindřišské věži

V pražské Jindřišské věži se konala výstava ručně vyřezávaných betlémů z Třeště, která nabídla návštěvníkům jedinečnost a neopakovatelnou atmosféru.

Třešť je ojedinělou a celostátně významnou lokalitou betlémářství v ČR. V Třešti na Vysočině má betlémářství dlouhou tradici, která sahá až do počátku 19. století. Nejdříve se zde vyráběli betlémy papírové, po roce 1860 je postupně začaly nahrazovat ty dřevěné. Některé třešťské betlémy obsahují i 500 figurek a dosahují délky až sedm metrů.

Betlemářství v Třešti stále žije. V současné době zde stále aktivně tvoří řada lidových řezbářů, kteří jsou sdružení ve Spolku přátel betlémů. O Vánocích jsou návštěvníkům Třeště betlémy zpřístupněny ve domovech samotných betlémářů. Betlémská cesta, jak se výstavě betlému v domácnostech říká, je již několik let rozšířena až do hlavního města Prahy na Jindřišskou věž, kde třešťský betlém vystavuje kastelánka Lucie Dolfi.

Kouzelný biblický příběh o narození dítěte v opuštěném chlévě byl přístupný lidským citům i srdcím a vedl od svého vzniku všechny umělce k jeho ztvárnění. Lidoví umělci, inspirovaní církevním uměním, přijali zvěstování o narození dítěte za vlastní pro jeho obsahovou blízkost.

Třešťské betlémy jsou specifické jsou už jen svou krajinou ze samých přírodnin. Střed betlému vždy tvoří zbořeniště – místo narození, okolo něj jsou pak ostatní horská stavení a volná krajina se zvedá k horizontu. Fantazie jednotlivých betlémářů vytváří z pařezů a mechu iluzi holých skal, strží, jeskyň a zelených pastvin, na kterých se pasou stáda ovcí, koz a krav. Krajina, v níž jsou roztroušena horská stavení a usedlosti, se zvedá k horizontu, kde nepozorovaně přechází v malovanou krajinu zvanou „lončoft“ (pozadí).

Pokud chodíte třešťské betlémy do Jindřišské věže obdivovat pravidelně, víte, že každý rok je scéna betlémů vždy obohacena o něco nového. U autorů se fantazii meze nekladou.

Zdroj: https://jindrisskavez.cz

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Recently Viewed

Edit Option
Back In Stock Notification
Terms & Conditions
I agree to the Terms and Conditions (https://cogybooks.com/pages/terms-and-conditions).
this is just a warning
Login
Shopping Cart
0 items