Zum Inhalt springen

Výstavy a inspirace

iMUCHA Výstava – Slavná sbírka v pohybu

iMUCHA Výstava – Slavná sbírka v pohybu

Objevte kouzlo Muchova světa během výstavy iMucha v Obecním domě. Jedná se o multimediální projekt, který vám představí dílo jednoho z našich nejslavnějších malířů rozdělené do jednotlivých období i tematických okruhů.

Alfons Mucha vás na výstavě přivítá ze svého autoportrétu hlasem Pierce Brosnana. Dílům vdechuje život použití revolučních programů od Adobe.

Výstava vás vnese do atmosféry zdobné secese. Na 550 metrech čtverečních najdete více než dvě stovky originálních děl Alfonse Muchy. Její základy položil Ivan Lendl, při svém prvním vystavení v roce 2013 a která získala titul Nejnavštěvovanější výstava výtvarného umění v historii ČR. Dnes je výstava obohacena o nově získané mistrovské kousky, a především o zážitek z digitálního zpracování. Modelky z plakátů v pohybu, ohromující oživlý děj Slovanské epopeje, promlouvající Alfons Mucha ze svého autoportrétu. To vše proměňuje standardní výstavu v neopakovatelné chvíle.

 

Alfons Mucha (1860 Ivančice – 1939 Praha)

Alfons Mucha byl světoznámým českým malířem, grafikem a designérem období secese. Narodil se jako čtvrté ze šesti dětí do rodiny soudního zaměstnance. Studoval v Mnichově a Paříži, kde se také usadil a pracoval jako ilustrátor a grafik. Na přelomu let 1894 a 1895 vytvořil plakát k divadelní hře Gismonda s hlavní představitelkou Sarah Bernhardtovou, díky kterému získal téměř přes noc celosvětový věhlas. Proslavil se zejména užitým uměním. Navrhoval reklamní plakáty, etikety, dekorativní panely, vytvořil designové návrhy pro šperky, nábytek, interiéry. Byl úzce svázán s ilustrací knih časopisů a knih. Jeho životním dílem je cyklus velkoformátových pláten Slovanská epopej, na kterém pracoval téměř osmnáct let.

 

Malá ukázka toho, co vás v expozici čeká.

Gismonda

Na přelomu let 1894 a 1895 vytvořil plakát k divadelní hře Gismonda s hlavní představitelkou Sarah Bernhardtovou, díky kterému získal téměř přes noc celosvětový věhlas. Diváka upoutal výrazně vertikální, úzký formát plakátu s jednou dominantní ženskou postavou, přeplněný historizujícími a symbolickými odkazy a originálními ornamenty. Bernhardtová s ním navázala desetiletou spolupráci. Pro její divadlo tvořil nejen plakáty k úspěšným divadelním hrám, ale také kostýmy nebo šperky.

Lefévre Utile

Muchovy reklamní plakáty byly průkopnické. Jako první se podobaly těm dnešním. Mucha byl první, kdo v plakátech použil jako hlavní motiv slavnou osobnost – herečku Sarah Bernhardtovou. Ta se tak stala hvězdou reklamy na sušenky firmy Lefévre Utile.

Spojujícím motivem Muchových reklamních plakátů byla právě ženská postava, která ovládala plakát mnohem víc než nabízený výrobek.

 

Pozdrav od Nestlé

Firma Nestlé byla jedním z častých Muchových zákazníků. V roce 1898 se rozhodla věnovat dárek samotné anglické královně Viktorii k jejímu šedesátiletému výročí korunovace. A nechali Muchou vytvořit rozměrný plakát Hommage Respectueux de Nestlé. Ve třech kruhových medailonech vyjádřil na profilech hlavy královny alegorii průběhu lidského života.

 

Vitraj v katedrále sv. Víta

Na konci 20.let dostal Mucha za úkol realizovat vitráž okna v kapli probošta Hory (dnes Nová arcibiskupská kaple) uvnitř svatovítské katedrály na Pražském hradě.

Mucha pojal vitraj jako malbu na skle. Námět pocházel z jeho celoživotního zájmu o Slovany, připomínal české patrony a počátky křesťanství v Čechách.

 

 Kalendáře

Jedním z nejčastějších úkolů dekorativních umělců byla tvorba kalendářů. Ty patřily k velmi častým Muchovým zakázkám. Jejich výjevy zůstávaly stejné i v následujících letech, samotný kalendář se měnil. Z roku 1893 pochází jeho soubor ilustrací pro kalendář firmy Ch. Lorilleux &Cle, která je nestarší ukázkou Muchovy práce nacelé výstavě.

Zdroj : https://imucha.com/cs/

Vorheriger Beitrag
Nächster Beitrag

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung genehmigt werden müssen.

Danke fürs Abonnieren!

Diese E-Mail wurde registriert!

Kaufen Sie den Look ein

Wählen Sie Optionen

zuletzt angesehen

Bearbeitungsoption
Back In Stock Notification
Geschäftsbedingungen
Souhlasím s Obchodními podmínkami (viz https://cogybooks.com/pages/obchodni-podminky). Vaše osobní údaje budeme zpracovávat za účelem plnění smlouvy a zasílání e-mailů (viz https://cogybooks.com/pages/ochrana-osobnich-udaju).
this is just a warning
Anmeldung
Einkaufswagen
0 Artikel